Ο συναγερμός και τι πρέπει να προσέξετε

Σετ πακέτο Συναγερμού 8-16 ζωνών με LCD πληκτρολόγιο της Siemens με δυνατότητα Επέκτασης.

Καθημερινά στις ειδήσεις αναφέρονται συμβάντα κλοπών σε σπίτια και σε επιχειρήσεις. Όμως ανησυχητική δεν είναι μόνο η συνεχής αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, αλλά και η συχνότερη χρήση τεχνολογικών μέσων από τους διαρρήκτες. Παρατηρούνται μέθοδοι κλοπής που υποδεικνύουν ότι οι δράστες δεν είχαν μόνο θράσος, αλλά και πτυχίο τεχνογνωσίας και χρήσης τεχνολογικών μέσων που κάνουν την διάρρηξη παιχνιδάκι. Ο φόβος και η ανασφάλεια ώθησε τον κόσμο να θωρακίσει την περιουσία του με συστήματα ασφαλείας (θωρακισμένες πόρτες, συναγερμούς, κάμερες, κτλ). Όμως αρκούν αυτά απέναντι σε ένα εκπαιδευμένο διαρρήκτη;

πακέτο συναγερμού

Η αλήθεια είναι ότι ακόμα και στα πιο μελετημένα και ακριβοπληρωμένα συστήματα ασφαλείας (π.χ. μιας τράπεζας) έχουν παρατηρηθεί κρούσματα ληστείας. Όμως οι δράστες δεν ήταν απλοί κλέφτες με λοστούς και φακούς… Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν αξίζει κάποιος να εγκαταστήσει σύστημα ασφαλείας, καθώς σε αυτή την περίπτωση όχι μόνο δεν τους απωθεί, αλλά τους προκαλεί κιόλας! Διότι το σύστημα ασφαλείας λειτουργεί αρχικά εκφοβιστικά, αποθαρρύνοντας τον κλέφτη. Και αυτό ίσως είναι σημαντικότερο από το χτύπημα της σειρήνας, αφού αυτή μας ειδοποιεί ότι ο κλέφτης είναι ήδη μέσα στο σπίτι…

Τι συναγερμό να διαλέξω;

Εάν θέλετε να νιώθετε πραγματικά ασφαλής, τότε ξεχάστε τους συναγερμούς που πουλάνε στα σούπερ μάρκετ με 30€ ή τα κιτ τύπου «φτιάξ’ το μόνος σου». Η επιλογή του συναγερμού γίνεται από τον τεχνικό που κάνει την μελέτη εγκατάστασης του συναγερμού. Αυτός είναι ο κατάλληλος για την μελέτη καλωδίωσης του σπιτιού, την επιλογή θέσης των αισθητήρων και την επιλογή του συναγερμού ανάλογα με τον αριθμό των δωματίων και των εξωτερικών θυρών του σπιτιού σας.
Οι τεχνικοί εγκατάστασης συναγερμών είναι εξειδικευμένοι ηλεκτρονικοί ή ηλεκτρολόγοι.
Επομένως μην εμπιστεύεστε οποιοδήποτε σας πει ότι είναι απλή η εγκατάσταση και πως την έκανε μόνος του στο δικό του σπίτι. Αφήστε τον να είναι υπεύθυνος για το δικό του σπίτι και όχι για το δικό σας. Άλλωστε τα υπεύθυνα τεχνικά συνεργεία εγγυώνται ότι το σύστημα θεωρείται απρόσβλητο, υπό ορισμένες πάντοτε συνθήκες (π.χ. να έχετε οπλίσει το σύστημα, να μην έχετε ακυρώσει αισθητήρες, να έχει γίνει συντήρηση στο σύστημα, κτλ).

Τα καλώδια του συναγερμού θα φαίνονται;

Αν έχετε καινούργιο σπίτι τότε είναι πολύ πιθανό να έχουν ήδη περαστεί καλώδια εσωτερικά στους τοίχους. Διαφορετικά τα καλώδια κολλιούνται με σιλικόνη στο σοβατεπί, ώστε να μην είναι ευδιάκριτα. Αν ο τεχνικός είναι έμπειρος, τότε θα φροντίσει η διαδρομή των καλωδίων να είναι η μικρότερη δυνατή και η λιγότερη ευδιάκριτη.

Από τι αποτελείται ένας συναγερμός;

Πριν πάρετε προσφορά εγκατάστασης ενός συστήματος συναγερμού, καλό είναι να ξέρετε από τι αποτελείται ένας συναγερμός, ώστε να ξέρετε και τι να ζητήσετε. Ένα βασικό σύστημα συναγερμού αποτελείται από τα εξής:
- Μια κεντρική μονάδα ελέγχου (πίνακας συναγερμού)
- Ένα ή περισσότερα πληκτρολόγια
- Αισθητήρες (ανιχνευτές κίνησης, μαγνητικές επαφές, κτλ)
- Σειρήνα (εξωτερική, εσωτερική)